Ποιά Καλώδια είναι "LTE Ready" ?

8/2/2015

Με την εφαρμογή των δικτύων 4G / LTE στην Ευρώπη, παρατηρήθηκαν προβλήματα παρεμβολών στα δίκτυα τηλεοπτικής λήψης.

Τα προβλήματα αυτά δεν περιορίζονται μόνο στις περιοχές γύρω από τις κεραίες εκπομπής 4G των εταιριών κινητής τηλεφωνίας, αλλά μπορούν να εμφανιστούν και σε κάθε χώρο που έχει πλήθος φορητών συσκευών (smartphones, tablets κλπ) που χρησιμοποιούν συνδέσεις LTE .

Το φαινόμενο αυτό επηρέασε, με διαφορετικό τρόπο, όλα τα επιμέρους εξαρτήματα μιας εγκατάστασης τηλεοπτικής λήψης και διανομής, κεραίες ενισχυτές, καλώδια κλπ.

Όσον αφορά στα ομοαξονικά καλώδια, το μέγεθος εκείνο που προσδιορίζει την αντοχή τους σε εξωτερικές ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές, άρα και την ατρωσία τους από τα δίκτυα LTE, είναι η ηλεκτρομαγνητική θωράκιση, όπως ορίζεται και μετριέται από τη σειρά ευρωπαϊκών προτύπων ΕΝ 50117.

Σύμφωνα με τα ίδια πρότυπα τα καλώδια ταξινομούνται σε 5 κλάσεις με βάση την θωράκιση τους C,B,A,A+,A++, με καλύτερη την κλάση Α++.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο επίσημο πρότυπο ή οδηγία που να ορίζει από ποια κλάση και πάνω θεωρείται ένα καλώδιο “LTE ready”.

Για το λόγο αυτό οι σχετικές σημάνσεις LTE ready, LTE protection, Αnti-4G κλπ έχουν επιλεχτεί από κάθε κατασκευαστή χωριστά με δική του πρωτοβουλία. Έτσι π.χ. ένας κατασκευαστής θεωρεί ότι τα καλώδια κλάσης Α και πάνω παρέχουν LTE protection ενώ ένας άλλος εκτιμάει ότι αυτό ισχύει μόνο για καλώδια κλάσης Α+ και πάνω.

Ανεξάρτητα όμως με το που τοποθετεί το όριο το μάρκετιγνκ της κάθε εταιρίας, από την καθαρά τεχνική σκοπιά, ισχύει αναμφισβήτητα ότι όσο πιο υψηλή είναι η κλάση θωράκισης του καλωδίου τόσο περισσότερο «LTE ready» είναι το καλώδιο και τόσο μεγαλύτερο «LTE protection» παρέχει.

Έτσι η καλύτερη επιλογή είναι η κλάση Α++, κατόπιν η κλάση Α+ κλπ.

Καλώδια της κλάσης Α++ μπορούν αντισταθούν σε παρεμβολές 10 φορές μεγαλύτερης ισχύος από ότι καλώδια της κλάσης Α+ και 100 φορές μεγαλύτερης ισχύος από ότι τα καλώδια της κλάσης Α.

Στη ΒΙΟΚΑΛ με βάση τη σχετική θεωρία, τις δικές μας μετρήσεις, τα ευρωπαϊκά πρότυπα, την εμπειρία και το feedback από τους πελάτες μας στην κεντρική Ευρώπη, θεωρούμε ότι ένα ομοαξονικό καλώδιο είναι LTE ready εάν είναι κλάσης Α+ ή Α++ και ότι η καλύτερη επιλογή για LTE protection είναι τα καλώδια της κλάσης A++.

Στοιχεία για τα καλώδια Vector κλάσης Α+ θα βρείτε εδώ.

Στοιχεία για τα καλώδια Vector κλάσης Α++ θα βρείτε εδώ.

Πηγή: biokal.gr